Модните тенденции днес от Надежда Андонова

Модните тенденции днес от Надежда Андонова
Снимката е направена в двор на италиански затвор, в който затворниците правят различни изложения и мероприятия, с които да обогатят обществената културна дейност. Снимката е символ на мисленето извън кутията и винаги наличните алтернативи.

 

Като дизайнер и учител по мода, не рядко, дори много често ме питат какви са актуалните модни тенденции, какъв ще бъде цвета за следващия сезон и подобни. Реших, защото все по-малко търпимост имам към глупавите въпроси да напиша един обяснителен блог!

Първо ще споделя, че съвсем прясно затворени са книги за световни модни икони, марки и брандове. Всички те разказват за велик гении, който когато каже, че нещо е сензация, всички в захлас тръгват по магазините да се сдобият с каквото гения е казал, че трябва. Прочетох много истории за идолопоклонничество. Изобщо не пиша тази дума с негативен смисъл, но ми се иска да обясня за въпросните тези хора, които другите следват. Те абсолютно никога не са следвали тенденции преди да започнат да ги създават официално. Истината е, че тенденцията са били не дрехите, ами личностите в тях.

Тук е време да разглеждаме дрехите и аксесоарите като нещо по-различно от това, за което ги имаме досега. Дрехите не са просто едни покривала на нашите тела, не са просто опаковки. Дрехите са нашата връзка към света и най-лесния начин да постигнем целите си. Дрехите показват много неща, най-малко важното от което, е нашите телесни форми и може би най-същественото – нашето отношение към самите нас.

Затова ще ви разкажа за актуалните модни тенденции според мен, като човек, който създава дизайнерите, чиито дрехи ще носите и обожавате.

Модните тенденции, които никога няма да ви подведат и никога няма да ви поставят в ситуация да бъдете смешни. Модни тенденции, в които ако инвестирате достатъчно, драстично ще повишите стандарта си на живот и ще спестите в дългосрочен план пари, време, енергия и още много други неща!

Говоря ви за тенденцията на истинската същност. Убедена съм, че на цялата земя няма човек без собствен стил. Това, което прави индивида отличим. Може да е афинитет към определен вид аксесоар или предпочитание към цвят; може да е специфично движение от походката или дори начина по който човек се смее. Но всеки човек има поне една специфичност, която подчертава уникалността на същността му. Това конкретно нещо е определящо за стила на всеки един. И това е основата на собствения стил. Подчертаване на уникалността.

Не посредством купуване на модна стока, която само един в компанията може да си позволи или пръв е достигнал до находката и съответно изтъкване в компанията; ами обгръщане на тялото с това, което подчертава което ни отличава.

Знам, че съм много абстрактна в обясненията си, но ето това е моя стил, да говоря за малцина, които си струват. Много често от останалите, не малцината, ми натякват, че трябва да променя поведението си, че отблъсквам някои хора с директността си, със сложния изказ, с това, че не ме притеснява, когато някой се обиди, когато просто съм констатирала факт, например че с този къс врат дебел ревер прави тялото да изглежда тромаво и несъразмерно. Обикновено хората се подават на грешно влияние и за съжаление съм наблюдавала не един и два пъти как човек губи стила и същността си, защото е послушал този, който казва, че не можеш да се държиш както по принцип ти приляга и отвътре ти идва най-естествено да се държиш. Тук ще навляза в малко конкретика.

Ако искате да сте актуални и винаги да изглеждате добре където и да се намирате, обезателно трябва да се водите по Модните тенденции! По тези, които ви прилягат, по тези, които ви подчертават и по тези, които можете да си позволите без никакви притеснения. Това са модните тенденции на същността.

Когато познавате добре себе си, ще знаете, че няма нужда на сватбеното ви тържество да бъдете клоун в бяла рокля голяма като торта с корсет, който да направи гърдите ви цинично напращели; че няма нужда да каните онази леля, която ако не дойде, ще ви прокълне; и че няма нужда да слагате осем слоя непонятен за вас грим за да ви каже “да” мъжът, който за първи път ей сега ще ви види с грим и може даже и да не ви познае. Ако познавате добре себе си, ще знаете, че искате да играете хора и да танцувате, затова ще сложите хубави удобни обувки, лека ефирна рокля и лек грим, който да не възпира вашето весело същество от действия, които биха го размазали по лицето ви. А за лелята няма и да се сетите. 

Това, което се опитвам да ви кажа, да ви посъветвам и да подчертая – демонстрирайте себе си с дрехите. По обувките посрещат и по акъла изпращат, така е. Ще ви посрещнат като някой, който се прави на друг и ще ви изпратят като трети човек и винаги вашите домакини ще бъдат объркани кой точно идва и отива. А би било много по-лесно всеки от нас да бъде един и същи човек по всяко време. И вкъщи с книга в ръка и в спортната зала потен, ни на работа сред колегите и на концерт на любимата група, и на сватбеното тържество, и гол!

И все пак трябва да напиша нещо и за тези, които отваряйки този текст очакват конкретни кройки и конкретни цветове. Отидете до огледалото и анализирайте какво виждате, представете си това, което искате да видите и започнете да мислите как да го постигнете.

Ако искате да сте най-добрия юрист в региона, спрете да се обличате като секретарка. Обличайте се като човек, който познава добре историята и я използва като инструмент, като човек, който може да разреши всеки казус и да даде най-неоспоримите аргументи. Хранете се като победител, движете се като победител, гледайте като победител. Не бъдете чуждата представа за вас а материализирайте собствената представа за себе си!

Вашият коментар