Началото на една красива библиотека!

Началото на една красива библиотека!

Събитието, което можете да посетите всеки втори вторник от месеца!

Положихме основите, настъпи началото и колелото се върти! Благоевград си има една нова библиотека. Не такава, в която можете да дойдете, да си направите карта и да взимате вкъщи да четете, ами такава, в която да дойдете, да се запознаете с авторите лично, да обмените вдъхновение и да започнете сами да пишете. Сфорнираме нещо като неофициален читателски клуб. Зона за тези, за които четенето е част от деня и път към себепознанието. Всеки втори вторник от месеца ще отваряме вратите си специално за книгите!

Сега ще ви разкажем за първото Събитие на книгите, което се състоя на 22 Март 2022 година! Поканихме 7 автора, 4-ма от които се включиха за старт и 3-ма, с които ще ви срещаме в следващите месеци. Три дами и един господин. Интересни, пишещи в различни стилове и с много приятна енергия хора!

Мими Иванова

Събитието ни откри Мими Иванова с две стихосбирки – „Налей ни по едно, Съдба“ и „Ухая на Любов“. Много богати на чувства и усещания стихосбирки! Самата Мими Иванова можете да следите в страницата ѝ във Фейсбук, където е популярна с името „Бадемов цвят„.

Споделя ни, че освен с писане се занимава и с прочит на Таро карти. Наскоро е завършила българска филолофия в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Иска ѝ се да има повече време, за да може и да бродира и плете на една кука, неща, които обича да прави.

Попитахме я, ако напише книга за себе си, какъв герой ще бъде в нея. Ще бъде жена, която е готова да мине през огън и вода, за да устои на света и натиска на Матрицата, за да може да се развива, израства и печели своите лични битки така, както я учи сърцето ѝ, а не както я учи светът около нея.

Елена Зелена Бърдарова

Елена Зелена Бърдарова ни разсмя с една сурова действителност без цензура, като прочете два от разказите си, публикувани в книгата „Другата Елена“. Работи в Американси университет в България. В останалото време пише, чете, заради по-малката си дъщеря си припомня делене надесетични дроби и понякога се тормози с уроци по История, География и Човекът и природата. Споделя, че ако след всичкото това ѝ остане още някакво време, слуша музика, гледа филми, виси в социаалните мрежи, хили се на меметта и се майтапи с чудатите ѝ фейсбук приятели.

Яна Василева-Цури

Яна Василева-Цури последната дама, която буквално озари нашето начетено събитие. Тя разказа за порива у човека и че просто трябва да направим първата крачка, за да стигнем някъде. Сподели, че няма нищо лошо в това да не сме перфектни от раз и че няма такова нещо като лош опит. Много вдъхновение почерпи всеки в залата от приятния ѝ глас. Обясни ни какво е Хайку и че Апевата е създадена от българин. Разказа за двата си романа и за детската книжка, която е преведена и на гръцки език. Иначе е от Самоков, но от няколко години живее в красивия Благоевград. Зумба инструктур е, което според нас обяснява много – спокойствието, което излъчва; осъзнатостта, която се чува в думите ѝ и разбира се – чудесния външен вид!

Явор Веселинов

Мъжкото присъствие в нашето събитие беше изключително силно, макар и само в едно тяло. Явор Веселинов – автор от дете, ветеринар по приофесия и откровен човек по желание. Не прочете нищо, остави тази задача на нас, използва времето в друга насока – беседа. Разговаряхме за живота, взаимоотношенията, цензурата. Вдъхна кураж на всеки, който иска да пише. Според него няма човек, който да не е разказвач на истории, но отличават се като автори тези, които притежават последователност и устрем към развитие и познание. Има впечатляваща активност този човек, можете да се уветите сами на сайта му като натиснете тук. Също, можете и да гледате и филма му NOONE/Никой в HBO MAX.

Организатори и участници в "Събитието на книгите" Vol.I

Ето какво сподели Мими Иванова за „Събитието на Книгите“ Vol.I:

Официално празнуваме идването на пролетта на 22.03. в България. А за един автор няма по-добро място за посрещането на този красив сезон от това да бъде сред братя и сестри по перо, сред интелигентна и четяща публика и в приятната атмосфера на Мощанската къща в старинния квартал „Вароша“в Благоевград. Беше невероятно, беше вълнуващо, беше стоплящо душата събитие. Чаровната организаторка и талантлива дизайнерка Надежда Димитрова Червенкова със съдействието на нашият литературен ръководител Спаси Мир се погрижи да се потопим в изключително задушевната и уютна обстановка на тази красива старинна къща. Пролетта дойде официално при нас с нежна поезия, интересни разкази и много, много светлина от пробудени души…🌟🌟🌟

Щастлива съм, че бях част от тази прекрасна литературно-пролетна вечер!!!🌿🌹❤️🥰

Ще си позволим да цитираме и Яна Василева-Цури за

„Събитието на Книгите“ Vol.I:

Мощанската къща е паметник на културата в стария град Вароша в Благоевград.

Благодарение на идеите на Надежда, която напълно си отговаря на името, както и на Спасимир с очите си видях и с душата си почувствах какви богатства се крият измежду хората, които правят, ценят и обичат изкуството.

“Хората на изкуството са заряда на една нация. Всички сме носители на нещо, което ни обединява” – сподели Явор Веселинов, написал над 10 романа. Какво по-хубаво от това – да бъдем там, където се чувстваме сплотени, разбрани и истински заедно!

Събитието на книгите, на което 4 автора представиха творчеството си, надмина очакванията ми, защото беше общо съпреживяване – и домакини, и гости, и публика бяха участници. Всеки с интерес, въпрос, предложение, усмивка, споделяне…даде своя принос за общия дух и настроение.

С нетърпение очаквам следващите инициативи, посветени на различни сфери от изкуството в NaChe Academy.

За филнал оставихме благодарностите към нашия съорганизатор –

Спасимир Тренчев,

който този път не сподели за себе си, а отстъпи сцената на своите колеги. Той е човек, който нашата академия припознава като „един от нас“ – един, който след себе си повлича и привлича стотици. Към по-интересно, по-начетено и по-извисено общество. Без него нямаше да успеем да съберем толкова силна супер четворка автори! Благодарим и очакваме да си сътрудничим за още много събития!

Благодарим на Александър Терзиев – Shasho за кадрите!